Dublin

De perfecte city/hike combinatie

Mijn citytrip naar de hoofdstad van Ierland combineerde ik met een uitstapje naar een nationaal park. Het was de eerste keer dat ik het zo aanpakte en het is me goed bevallen!


Praktische informatie

In Dublin is het een uur vroeger dan in Nederland. Ik reisde hier begin november naartoe. Ik kon op sommige dagen toen nog zonder jas, of alleen met een dun jack rondlopen. In het nationale park was het een stuk kouder.

Ierland behoort tot de EU en daarom kun je hier met Euro’s betalen. In Ierland wordt aan de linkerkant van de weg gereden en het stuur van voertuigen zit aan de rechterkant.

Vervoer

Vliegtuig

Je vliegt met Ryanair, Aer Lingus of KLM in ongeveer 1 uur en 45 minuten naar Dublin. Let op dat je alleen met handbagage (met kleinere afmetingen dan gemiddeld) kunt vliegen bij Ryanair.

Dublin beschikt over een mooie, moderne luchthaven. Met hele mooie toiletten. Alsof je in een hotel bent!

Openbaar vervoer

Vanaf de luchthaven van Dublin rijd je het makkelijkst met de Aircoach bus naar het stadscentrum. Je kunt van tevoren je (retour)ticket kopen op de website van Aircoach. In Dublin zelf is de bus ook het meest gebruikte openbaar vervoermiddel.

Het stadscentrum van Dublin is klein en compact. Alles wat ik wilde zien en doen was op loopafstand bereikbaar.

De stoplichten voor voetgangers maken een erg grappig geluid. Zodra het stoplicht op groen springt, klinkt het alsof er een laser beam aan wordt gezet.

Autoverhuur

Voor het bezoek aan Wicklow Mountains en Howth huurde ik een auto. Ik deed dit bij Sixt, bij de vestiging in de Q-park garage aan Marlborough Place. De medewerker die me hielp was, ondanks dat het druk was die dag, heel behulpzaam en gaf tips over goede restaurants. Én ik kreeg een gratis upgrade naar een Volkswagen T-Cross.


Activiteiten en bezienswaardigheden

City centre

Het stadscentrum van Dublin bevindt zich rond rivier Liffey en de Ha’Penny Bridge. Het noordelijke en zuidelijke gedeelte hebben ieder hun eigen charme en sfeer. Door de hele stad verspreid is streetart te zien en gebouwen met een eigen karakter.

Ha’penny Bridge

Deze voetgangersbrug over rivier Liffey heet eigenlijk de Liffey Bridge, maar wordt door iedereen de Ha’Penny Bridge genoemd. Deze naam heeft de gietijzeren brug te danken aan de tol die tot 1919 werd geheven om de brug te gebruiken: 1,5 Pence.

Aan de zuidkant van de brug loop je Merchant’s Arch in. Deze prachtige steeg leidt naar de wijk waar veel pubs, restaurants en vintage kledingwinkels zitten en streetart is te zien.

Winkelen

Ten Noorden van rivier Liffey, aan Henry Street bevinden zich grote winkelcentra en bekende kledingketens.

Ten zuiden van de rivier, aan de andere kan van de Ha’Penny Bridge zitten naast grote ketens ook kleinere (vintage) kledingwinkels.

Windign Stair Bookshop

Aan Ormond Quay Lower, aan de noorkant van de Ha’Penny Bridge, vlak naast de brug, vind je deze schattige boekwinkel. Ze hebben boeken voor volwassenen, kinderen, mooie kaarten en katoenen tassen.

Trinity College

Eigenlijk heet de grootste universiteit van Dublin, The University of Dublin. Maar iedereen noemt het Trinity College. Op de campus is een adembenemende bibliotheek te bezoeken: Trinity College Library. Het is een 65 meter lange kamer met een rond, houten plafond. Er staan marmeren bustes van bekende filosofen en schrijvers en meer dan 200.000 hele oude boeken die nog steeds door studenten worden gebruikt.

In deze bieb is ook een tentoonstelling te vinden over het Book of Kells, de nationale schat van Ierland. Het is een belangrijk Middeleeuws manuscript dat de vier Evangeliën van het Nieuwe testament bevat in het Latijn. Het manuscript is bijzonder mooi gekalligrafeerd en gedecoreerd.

Ook staat in deze bibliotheek de oudste harp van Ierland. Naast het klaverblad is de harp een symbool van Ierland.

Saint Stephen’s Green

Saint Stephen’s Green is een fijn stadspark. Er hangt een rustig, fijne sfeer en iedereen is hier relaxt.

Begin november hadden de bladeren prachtige herfstkleuren.

Guiness Storehouse

Wie aan Ierland denkt, denkt aan Guiness, toch? In Dublin zit de brouwerij van Guiness. Deze moet je uiteraard bezoeken als je een bierliefhebber bent!

Saint Patrick’s Cathedral

Dit is de grootste kathedraal van Dublin. Er gaat een legende over Saint Patrick, die een klaverblad zou vasthouden als symbool van de goddelijke drie-eenheid van het katholieke geloof.

Het klaverblad is tot op de dag van vandaag een symbool van Ierland.

Dublin Castle

Als kasteelliefhebber bezoek ik ook in het buitenland graag kastelen. Dublin Castle bestaat uit verschillende gebouwen uit verschillende jaartallen en met verschillende bouwstijlen. Het kasteel diende honderden jaren lang als hoofdkwartier van het Engelse bestuur in Ierland. Nu is de Ierse regering er gehuisvest.

Howth

Howth is een buitenwijk ten noordoosten van het stadscentrum van Dublin. Je kunt hier prachtig wandelen langs de kustlijn, de Howth Cliff Walk. Op dit schiereiland is ook architectuur te bewonderen: Baily Lighthouse en Howth Castle. Vanaf de vuurtoren en Ben of Howth heb je een prachtig uitzicht over de zee.

Howth had voorheen de belangrijkste haven van Dublin. Het is nog steeds de plek om heen te gaan voor heerlijke fish & chips.

Wicklow Mountains

National park

Ten zuiden van Dublin, op ongeveer een uur rijden, ligt Wicklow Mountains National Park. Ik reed hierheen via een route die tolwegen vermeed. Het was een mooie route langs kleine dorpjes en met in de verte een steeds mooier wordend uitzicht op Dublin.

Met de Kamoot app wandelde ik de de route Wicklow Way – Djouce Peak rondje vanuit Roundwoud. Ik parkeerde de auto bij J.B. Malone Car Park. Houd er rekening mee dat het in Wicklow Mountains een stuk kouder is dan in de binnenstad van Dublin.

Op de route viel mijn mond iedere keer open door de prachtige uitzichten. Zie de foto’s hieronder!

Lough Tay


Eten & drinken

Swan Bar

Op 58 York Street zit deze typische Irish Pub mét open haard. Je rolt hier zo heen na een wandeling door Saint Stephen’s Green. Ben je hier laat in de middag/vroeg in de avond, dan is het hier nog lekker rustig.

The Palace Bar

Wil je naar een typische Ierse pub volgestouwd met locals en andere toeristen, dan moet je hier zijn! Het is een druk bezochte pub in een van de populairste straten van Dublin.

South American Shop

In Merchant’s Arch bevindt zich deze winkel. Je kunt hier verse empenada’s kopen en houdbare spullen uit Zuid Amerika.

Cornucopia

In Wicklow Street zit Cornucopia Wholefood Restaurant. Een veganistisch restaurant waar je voor iedere maaltijd terecht kunt. Het zit op een leuke plek in de stad, in een smal straatje. Het eten smaakt goed en het restaurant ziet er leuk uit.

Gallagher’s Boxty House

In dit knusse restaurant werkt vriendelijk personeel en serveren ze heerlijke Wellington met Kalkoen.

The Church

In deze kerk kun je dineren en borrelen! Het is een hele bijzondere locatie, die modern met klassiek combineert.

The Summit Inn

Breng je een bezoek aan Howth? Dan is avondeten bij The Summit een aanrader! Kies Howth Chowder als voorgerecht. Het is een soort soep, maar dan meer gebonden, met vis, groenten en aardappel. En de Fish & Chips hier zijn heerlijk!

Slapen

Zanzibar Locke

Zanzibar Locke staat in mijn top 3 van fijnste plekken om te overnachten. Het zit midden in het centrum van Dublin naast de Ha’Penny Bridge. Er is een fitnessruimte en op alle kamers ligt een yogamat. De studio’s zijn voorzien van een keuken mét wasmachine, een bank en eet/werktafel. Het is ook mogelijk om in de lichte lobby te werken, eten en borrelen.