Het effect van wandelen op stress

Hoe deze wandelvakantie mij hielp om in het hier en nu te blijven.

Het lopen van de West Highland Way in de Schotse Hooglanden is voor mij een onvergetelijke ervaring en een mooie herinnering.

Zo’n wandelvakantie brengt een simpel en overzichtelijk ritme met zich mee: eten, wandelen, eten, wandelen, tent opzetten, eten, slapen, tent afbreken, and repeat.

Waar we in het dagelijks leven misschien ook op routine leven, ervaar ik in het dagelijks leven meer keuzes en daarmee gepaard gaand: stress.

Tijdens een wandelvakantie zijn de basisbehoeften het belangrijkste en is dat hetgeen waar je bewust mee bezig bent: eten, drinken, hygiëne en slaap. De ruis van de rest van de beslissingen die je normaliter óók neemt was er even niet. En dat vond ik bevrijdend!

Hoe dit precies werkt, beschrijf ik in deze blog.


Stress

Stress is niet per definitie negatief. Stress brengt ons namelijk in beweging. Maar als je een ongezonde hoeveelheid stress ervaart kun je er ziek van worden en juist tot stilstand komen.

Het aantal mensen met stress gerelateerde klachten die daardoor in hun functioneren worden beperkt, groeit.

Als samenleving hebben we een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er is meer mogelijk en het leven is (daardoor) “sneller”. Dit veroorzaakt bij veel mensen een disbalans tussen stress en ontspanning.

Natuur

In een onderzoek waarin mensen een week lang een gemiddelde hoeveelheid stress ervoeren, was hun behoefte om de natuur in te gaan kleiner dan bij mensen die een week lang een meer dan gemiddelde hoeveelheid stress ervoeren. De natuur helpt namelijk om te ontspannen!

De natuur heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect op gezondheid. Alleen al in de natuur “zijn” kan helpen bij het herstellen van stress, het blokkeren van negatieve gedachten en tot rust komen.

Je kunt de natuur namelijk met meerdere zintuigen ervaren: ruiken (bloemen en planten), voelen (wind en warmte), horen (vogels) en zien. Je zintuigen helpen je om in het hier en nu te blijven en helpen je op deze manier om te gaan met stress.

Tegelijkertijd zet in de natuur zijn aan tot sociaal contact en bewegen. De positieve gezondheidseffecten zijn dan nog groter.

Wandelen

Wandelen is een van de meest beoefende activiteiten in de natuur. Uit onderzoek blijkt dat wandelen ook positieve gezondheidseffecten heeft. Wandelen activeert namelijk bepaalde hersengebieden die positieve effecten op je gezondheid hebben.

Wandelen bevordert je creativiteit en productiviteit. Omdat je hersenen bezig zijn met de taak “wandelen” krijgen je hersenen even vrij van een moeilijkere taak waar je misschien mee bezig was. Al wandelend lukt het je vaak opeens wel om de oplossing te bedenken voor hetgeen waar je je hersenen al zittend over aan het kraken was.

Wandelen activeert ook de prefrontale cortex. Als dit gebied actief is, remt het negatieve gevoelens en stress. Wandelen helpt op die manier het remmen van een negatief gevoel en is er ruimte voor het ervaren van positieve gevoelens.


Als je nog twijfelde om de West Highland Way te wandelen, dan hoop ik dat deze blog je ervan heeft overtuigd om het te gaan doen! Naast dat het een bucketlist-waardige ervaring is, is het dus ook nog eens ontzettend goed voor je.

In mijn blog over de West Highland Way lees je over de praktische kant van deze wandelroute en vind je ook een paklijst.


Bronnen

Berg, A.E. van den & Berg, M.M.H.E. van den. (2001). Van buiten word je beter. Een essay over de relatie tussen natuur en gezondheid. Wageningen: Alterra. Geraadpleegd op http://content.alterra.wur.nl/webdocs/internet/corporate/prodpubl/boekjesbrochures/vanbuitenwordjebeter.pdf

Scherder, E. (2017). Waarom is wandelen goed voor je brein? Geraadpleegd op https://www.youtube.com/watch?v=wjEH2CSi1-s&t=125s