Wandelen door de Schotse Hooglanden
Ik werd geïnspireerd om de West Highland Way te wandelen door boeken en films over vrouwen die back to basic en te voet enorme aantallen kilometers aflegden.
Een van hen was Jolanda Linschooten. Zij schrijft in haar boek “Niet de race maar de reis” over haar trailrun van het zuidelijkste punt van Engeland naar het noordelijkste punt van Schotland. Ze doorkruist hierbij een deel van de West Highland Way.
Nadat ik haar boek had gelezen, vroeg toevallig iemand aan mij: “Als je morgen wakker wordt, waar zou je dan willen zijn?”. De eerste plek die in mij opkwam was Schotland. Dit was de laatste zet die ik nodig had om daadwerkelijk de West Highand Way te gaan wandelen!
Praktische informatie
De West Highland Way loopt door de Schotse Hooglanden van Milngavie naar Fort William en is 96 miles, 154 kilometer, lang.
Overal langs de route staan paaltjes die aangeven welke kant je op moet. Je kunt de route daardoor zonder kaart, of navigatie lopen. Het is niet gebruikelijk om de route van Fort William naar Milngavie te lopen.
Ook al ben je jong en fit, het is noodzakelijk om te trainen voor het wandelen van lange afstanden (eventueel met bepakking). Er zijn verschillende websites die je kunnen helpen bij het maken van een trainingsschema.
Op de West Highland Way loop je soms op rotsen, dan weer op kiezels, zandpaden, bergpaden, bospaden, of op asfalt. Train daarom ook op verschillende ondergronden. En wees je er van bewust dat je op de West Highland Way langer over 5 kilometer doet dan je over een stuk van alleen asfalt zou doen.
Vervoer
Hoogstwaarschijnlijk vlieg je op Glasgow. Vanaf Glasgow Airport kun je gemakkelijk met Google Maps je route plannen naar Milngavie met de trein, bus, of taxi.
Met de Scottish Citylink bus kom je gemakkelijk vanuit Fort William terug naar Glasgow Airport. Koop je ticket minimaal een dag van tevoren. Dit kan onder andere op het treinstation in Fort William.
Het weer
Het weer in Schotland is wisselvallig, zelfs op één dag kun je mist, regen, wind en zon zien.
Over het algemeen wordt gezegd dat de periode van maart tot en met juni de beste is om de West Highland Way te wandelen. Want dan zijn er geen midges.
Midges zijn een soort kruising tussen een mug en een fruitvliegje. Ze komen voornamelijk bij zonsop- en ondergang tevoorschijn tijdens de zomermaanden en komen af op uitgeademde CO2. Ze zijn dus niet van je af te slaan. Je kunt een totaal niet flatterend midge-gezicht-net kopen, maar erg veel helpt dat niet.
Zelf liep ik de West Highland Way in augustus. De midges waren irritant, maar ik vond het niet ondraaglijk. Er. zijn ook voordelen van het lopen van de route tijdens de zomermaanden. De temperatuur ligt gemiddeld iets hoger dan wanneer je in het voorjaar gaat. En het is minder druk met andere toeristen op de route en bij de accommodaties.
Route
Afhankelijk van hoeveel dagen je over de route wil doen en hoeveel kilometer je per dag wilt en kunt lopen, kun je de stops op de route bepalen.
Tijdens mijn wandeltrainingen overbelastte ik mijn knie. Ik besloot daarom om in Drymen, in plaats van in Milngavie te starten. Dit scheelt bijna 20 km en dus een dag wandelen.
Dit zijn de afstanden die ik heb afgelegd en de bijbehorende stops:
- Dag 1. Drymen – Sallochy Campsite | 14 km
- Dag 2. Sallochy Campsite – Camping Beinglass Farmhouse | 26 km
- Dag 3. Beinglass Farmhouse – Bridge of Orchy | 27 km
- Dag 4. Bridge of Orchy – Kinlochleven | 35 km
- Dag 5. Kinlochleven – Fort William | 25 km
Voorzieningen onderweg
Eten & Drinken
Ik vond het een uitdaging om tijdens het wandelen zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Dit betekende dat ik twee maaltijden per dag in mijn rugzak meedroeg en één keer per dag ergens at.
Ik had vijf ziplockzakjes met havermout bij me. Dit mengde ik met koud water. Vijf zakjes met M&M’s met pinda’s voor lekkere trek en calorieën. Tenslotte had ik vijf pakjes Trek ’N Eat bij me. Dit zijn dikke biscuits die rijk zijn aan calorieën, eiwitten en koolhydraten. Ik belegde deze met Fred&Ed hazelnootpasta uit een tube, superhandig!
De WHW-route is rijk aan voorzieningen. Je hoeft dus niet zelf eten mee te nemen. Maar houd bij het bepalen van je route dan wel rekening met waar er voorzieningen zitten. Je kunt ook iedere dag vers water tappen uit een kraan. Je kunt het kraanwater in Schotland drinken. Het is daarom handig om een camelbag bij je te dragen, of een waterfles. Wil je zeker weten dat het water vrij is van bacteriën en virussen, dan kun je Hadex waterdesinfectant gebruiken.
Hieronder schrijf ik op welke punten er op mijn route voorzieningen waren om te eten en drinken:
- Dag 1. Drymen – Sallochy Campsite: op dit stuk zitten diverse restaurants, met name in Drymen en Balmaha.
- Dag 2. Sallochy Campsite – Camping Beinglass Farmhouse: bij Invernaid Hotel kun je eten en overnachten. Bij Beingglass Farmhouse kun je kamperen en overnachten in een chalet. Op het terrein is ook een leuke bar/restaurant. Wees op tijd voor een plek!
- Dag 3. Beinglass Farmhouse – Bridge of Orchy: in Tydrum is veel keuze aan horeca. The Real Food Café is een aanrader. Ook is er een supermarkt in dit dorp. Tot aan Bridge of Orchy is er niets. Het Bridge of Orchy Hotel is de eerstvolgende plek waar je kunt eten.
- Dag 4. Bridge of Orchy – Kinlochleven: op deze route vind je Inveroran Hotel en Kingshouse hotel. In het dorp Kinlochleven zitten een supermarkt en meerdere restaurants.
- Dag 5. Kinlochleven – Fort William: tussen Kinlochleven en Fort William kom je geen voorzieningen tegen om te eten en drinken. Maar in beide dorpen is genoeg aanbod.
(Wild)kamperen
In Schotland geldt het right to roam. Dit betekent dat je er mag wildkamperen. Helaas is de West Highland Way inmiddels zo populair dat wildkamperen nog maar op een paar plekken is toegestaan. Zodra je een camping-zone betreedt, weet je dat je op een camping moet overnachten. Dit wordt duidelijk aangegeven op de route.
Mijn ervaring is dat je op iedere camping terecht kunt en niet van tevoren hoeft te boeken. Een overnachting kost ongeveer 6 Pond. Dit zijn de plekken waar ik heb overnacht:
- Dag 1. Drymen – Sallochy Campsite: in en vanaf Drymen zijn diverse hotels en campings te vinden. Drymen en Balmaha hebben het grootste aanbod. Salocchy Campsite is een camping aan Loch Lomond, incluis idyllische kampeerplekjes aan het water. Er is een toilet, maar geen douche.
- Dag 2. Sallochy Campsite – Camping Beinglass Farmhouse: Beinglass Farmhouse is een camping met heerlijke douches! Een paar kilometer voordat je Beinglass Farmhouse bereikt is het nog mogelijk om te wildkamperen.
- Dag 3. Beinglass Farmhouse – Bridge of Orchy: in het Bridge of Orchy Hotel kun je overnachten, maar boek je overnachting van tevoren. In het dennenbos achter het Bridge of Orchy Hotel kun je wildkamperen. Aan het treinstation van Bridge oc Orchy, in een oud spoorweg-huisje zit ook nog een hostel: Taransay Cottage.
- Dag 4. Bridge of Orchy – Kinlochleven: Bij het Blackwater Hostel in Kinlochleven ligt ook een kampeerterrein. Hier is een heel fijne douche en een droogruimte voor natte spullen, top! Je kunt ook overnachten in de lodge, het hostel, of op de glamping van dit Hostel. Er zijn nog veel meer overnachtingsmogelijkheden in Kinlochleven.
- Dag 5. Kinlochleven – Fort William: in Fort William is het Glen Nevis Caravan & Camping Park. Dit is een grote camping met fijne faciliteiten. Er is een washok, en geloof me die wil je gebruiken! Hier kun je ook je telefoon opladen. Je kunt hier ook gewoon lekker hangen. Heerlijk, aangezien je klaar bent met wandelen, maar nog steeds alleen dat piepkleine tentje als huis hebt. Er zijn in Fort William ook genoeg andere overnachtingsmogelijkheden.
Paklijst
Je hebt besloten om de West Highland Way te gaan wandelen, je route bepaald en dan? Wat moet je allemaal meenemen tijdens een wandeltocht?! Hieronder vind je mijn paklijst:
- Blaarpleisters en medisch tape om de pleisters te fixeren.
- Ingelopen waterdichte wandelschoenen én twee paar goede wollen sokken. Medewerkers van outdoor winkels kunnen je hier goed over informeren, bijvoorbeeld Bever.
- Teenslippers. Handig voor onder de douche. En geloof me, na een lange dag wandelen wil je die schoenen maar al te graag uitrekken.
- Windjack/waterdicht jack
- Lichtgewicht, sneldrogende wandelbroek en/of een regenbroek
- Korte broek
- Icebreaker shirts: één met korte en één met lange mouwen. Kleding van dit merk is geurbestendig en temperatuurregulerend.
- Sport BH en ondergoed
- Sportlegging
- Muts
- Rugzak. Ik liep met een Nomad Topaz 30L rugzak met regenhoes. Hierin paste ook mijn tent.
- Als je niet met bepakking loopt is een dagrugzak handig om de dingen in mee te nemen die je die dag nodig hebt.
- WC papier en ziplocks (om het in weg te gooien)
- Een tent. Ik heb een eenpersoonstent van het merk Jack Wolfskin, model Gossamer.
- Slaapmat en slaapzak. De perfecte dikte is afhankelijk van het seizoen waarin je op pad gaat en uiteraard het comfort dat je wil. Ik heb de Airmat Basic 5M van Exped (5M) en een Vaude Marona Ultralight mummy slaapzak.
- Waterdichte hoezen. Ik kocht van Osprey een waterdichte hoes voor mijn camera en slaapzak (zodat je altijd droog slaapt!)
- Britse Ponden, bankpas (en creditcard)
- Paspoort/ID-kaart
- Fotocamera
- Telefoon
- Telefoonoplader
- Wereldstekker voor stopcontact type G
- Zonnebril
- Hoofdlamp/zaklamp
- Een smidge (midge-proof headnet)
- Toiletspullen
- Eten en drinken (zie volgende kopje)
Je kunt ervoor kiezen om je bagage zelf te dragen. Zorg er dan uiteraard voor dat je zo licht mogelijk bepakt bent. Mijn rugzak woog met inhoud 6 kg.
Maar je kunt er ook voor kiezen om je bagage te laten vervoeren. De West Highland Way is zo populair dat er verschillende bedrijven zijn die voor ongeveer 60 Pond in totaal je bagage iedere dag naar je volgende bestemming brengen. Je vindt online genoeg aanbieders.
Ook koos ik ervoor om te kamperen, maar je kunt er ook voor kiezen om ergens te overnachten. Dit scheelt een tent, slaapzak en -mat in je rugzak.
Tips
- Test het kamperen van tevoren met je (nieuwe) spullen.
- Leg je sokken ’s nachts te drogen ín je slaapzak. Jouw lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat ze drogen.
- Niemand heeft het erover, maar het is erg belangrijk. Hoe ga je zo natuurvriendelijk mogelijk naar het toilet in de natuur? Lees op deze website hoe.
- Er zijn onderweg genoeg oplaadpunten voor je telefoon.
- Er zijn twee finishpunten in Fort William: één aan het begin het dorp langs de weg. En één in het centrum van het dorp.
- Zet eerst je tent op in een camping in Fort William en finish daarna. Dan kun je fris van je overwinningsmaaltijd genieten en daarna zorgeloos je tent in kruipen.
- Zorg dat je nog één of twee dagen in Fort William hebt. Je kunt, bij goed weer, de Ben Nevis beklimmen. Dit is de hoogste berg van Schotland. Fort William heeft ook een leuk centrum om te bezoeken, met winkels zoals The Highland Bookshop en Ben Nevis Highland Centre. Je kunt tenslotte vanuit Fort William met de trein het Glenfinnan viaduct bezoeken. Voor Harry Potter liefhebbers is dit een must. Als je hier in augustus bent kun je daar ook de Highland Games zien, erg leuk!